Program multianual de tip „Casa Verde” pentru comunitățile izolate

Ministerul Mediului si Ministerul Energiei au in plan, pentru anul 2018, lansarea unui proiect comun de tipul „Casa Verde”, destinat unor comunitati izolate din Romania care nu au acces la infrastructura de alimentare cu energie electrica, au anuntat in marja unei conferinte de specialitate, cei doi ministri de resort, Gratiela Gavrilescu, respectiv Toma Petcu.

„Stim foarte bine ca in Romania mai sunt unitati locative si case care nu sunt inca alimentate cu energie electrica, si la nivel de 2015 aveam informatii ca in jur de 20.000 de familii nu aveau case alimentate cu energie electrica. Am considerat ca tocmai la anul, cand sarbatorim Centenarul, fiecare dintre noi trebuie sa fie alimentat la apa, la energie, lucruri care sa ne fie utile. Proiectul pe care Ministerul Energiei il va scrie va beneficia de ajutorul dat de Administratia Fondului pentru Mediu, impreuna cu unitatile administrativ-teritoriale, sa putem sa identificam zonele unde sa putem sa ducem asa-zisul program „Casa Verde”, astfel incat si energia electrica, si apa calda sa fie un potential ajutor pentru familiile respective, care locuiesc mai ales in zonele montane si deluroase. Vom avea mai intai un studiu, astfel incat sa putem sa identificam unde sunt zonele respective. Ministerul Energiei va fi lider de proiect in cadrul acestui parteneriat cu Ministerul Mediului si Unitatile Administrativ Teritoriale”, a mentionat ministrul Mediului.

La randul sau, ministrul Energiei a punctat faptul ca noul proiect va deveni un program multi-anual, iar primariile vor avea un rol foarte important in stabilirea listei finale cu comunitatile care nu au acces la reteaua de energie electrica.

„Trebuie sa realizam un studiu, prin Administratia Fondului pentru Mediu, care are fondurile necesare in acest sens, prin care sa stabilim foarte exact despre cate gospodarii vorbim, cate localitati izolate avem in toata tara. Dupa ce vom realiza acest studiu, vom dimensiona. Acest proiect prevede ca fiecare comunitate izolata, care nu are acces la electricitate la ora actuala sa poata sa-si produca, in primul rand, energie electrica prin panouri fotovoltaice sau productie eoliana, cu mori de vant, sa-si transporte energia pana in case. De asemenea, le vom crea posibilitatea gospodariilor sa-si creeze instalatia electrica prin care sa se alimenteze cu energie. Vom stabili de ce sume si de ce finantari avem nevoie in functie de specificul fiecarei zone. Marele aport al Administratiei Fondului pentru Mediu este financiar. Probabil ca o sa vorbim despre un program multi-anual. Un rol important il vor avea primariile, pentru ca acestea cunosc foarte bine zonele respective si stiu foarte bine cum pot fi ajutati si sprijiniti acesti oameni”, a explicat Petcu.

Conform datelor oficiale, citate de catre ministrul Energiei, la ora actuala, in Romania, in jur de 100.000 de locuinte si aproape 250.000 de cetateni nu au acces la infrastructura specifica pentru alimentarea cu energie electrica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *