Emisiile de gaze cu efect de sera provenite din energiile fosile au inregistrat o crestere pe plan mondial in 2017, dupa trei ani de stagnare, potrivit unui studiu publicat in marja celei de-a 23-a conferinte pentru clima care este organizata de ONU (COP23) in orasul german Bonn, informeaza AFP.
Emisiile de CO2 asociate industriei bazate pe arderea de carburanti fosili vor creste in acest an in medie cu 2% in raport cu 2016 (intre 0,8% si 2,9%) si vor atinge un record de 36,8 miliarde de tone, dupa ce au inregistrat un nivel stabil intre anii 2014 si 2016, a subliniat Global Carbon Project in al 12-lea bilant anual al sau, realizat de oameni de stiinta din lumea intreaga.
„Omenirea nu si-a atins deci inca ‘varful’ de emisii”, noteaza autorii studiului, publicat in Nature Climate Change, Environmental Research Letters si Earth System Science Data. „Acest lucru arata ca trebuie sa actionam cu o mai mare fermitate. Trebuie sa uitam orice sentiment de autosatisfactie”, au adaugat cercetatorii.
„Este o mare deceptie”, a subliniat unul dintre autori, Corinne Le Quere, cercetatoare la universitatea britanica East Anglia. „Cu emisii de 41 de miliarde de tone de CO2 estimate pentru 2017 (daca se adauga si efectul despaduririlor, n.r.), riscam sa nu mai avem timp pentru a pastra cresterea temperaturii globale sub pragul de 2 grade Celsius si, a fortiori, sub pragul de 1,5 grade Celsius”, obiectiv fixat prin Acordul pentru clima de la Paris, adoptat la sfarsitul anului 2015 cu scopul de a limita efectele incalzirii globale.
Pentru a realiza acest obiectiv „ar trebui ca emisiile sa isi atinga nivelul maxim in urmatorii ani si sa scada dupa aceea, cu rapiditate”, a reamintit aceeasi cercetatoare.
China, care genereaza 28% din totalul gazelor cu efect de sera si care a permis ameliorarea situatiei globale in ultimii an, reducandu-si consumul de carbune, se afla in mare parte la originea inrautatirii situatiei in 2017, noteaza oamenii de stiinta. Alte cauze sunt noul „boom” al productiei industriale si productia hidroelectrica scazuta, din cauza secetelor.
De asemenea, in Statele Unite emisiile vor scadea mai putin (-0,4% fata de media anuala recenta de—1,2%). Este pentru prima data in ultimii cinci ani cand consumul de carbune va creste in aceasta tara (+0,5%), din cauza scumpirii gazelor naturale.
India va cunoaste o crestere mai mica a emisiilor sale in 2017 (+2%), insa aceasta incetinire va fi temporara, au avertizat oamenii de stiinta.
In UE, emisiile vor scadea cu o viteza mai mica in raport cu deceniul precedent (-0,2%).
Principalii emitatori sunt, in ordine, China, Statele Unite, India, Rusia, Japonia, Germania, Iran, Arabia Saudita, Coreea de Sud si Canada (UE, in ansamblul ei, se afla pe locul al treilea).
„Mai multi factori arata o continuare a cresterii emisiilor mondiale in 2018”, a subliniat Robert Jackson, profesor la Universitatea Stanford.
Cu toate acestea, este putin probabil ca emisiile de gaze cu efect de sera sa atinga din nou ritmurile de crestere accelerata din anii 2000 (peste 3% anual), estimeaza oamenii de stiinta, care prevad mai degraba ritmuri usor pozitive sau chiar o stabilizare, conform angajamentelor nationale luate pana in acest moment de tarile semnatare ale Acordului de la Paris.
Exista si un semnal incurajator: in perioada 2007-2016, 22 de tari au inregistrat scaderi ale emisiilor de CO2, in pofida cresterii economice. In schimb, aceste emisii au crescut in alte 101 de tari.
Energiile regenerabile se dezvolta intr-o maniera remarcabila (+14% pe an in ultimii cinci ani), insa va fi nevoie sa treaca „cativa ani pentru ca ele sa aiba un impact semnificativ asupra emisiilor globale de CO2”.
Comunitatea internationala, ai carei reprezentanti s-au reunit la Bonn pentru a participa la COP23, un eveniment ce se va incheia vineri, incearca sa se puna de acord in privinta normelor de implementare a Acordului de la Paris, in special in ceea ce priveste consolidarea angajamentelor nationale luate de statele semnatare.