Delfinul de Ind, clasificat sub numele stiintific Platanista gangetica minor, este un animal orb al carui habitat a fost intens afectat de interventia omului, motiv pentru care specia a fost inclusa pe lista vietuitoarelor in pericol de disparitie, in prezent fiind in viata doar aproximativ 1.100 de exemplare, conform organizatiei World Wildlife Fund.
Acest mamifer are o greutate cuprinsa intre 70 si 111 kilograme, ajunge la circa 2,5 metri lungime si traieste, asa cum indica si denumirea sa populara, in apele Indului, cel mai mare si important fluviu din Pakistan.
Delfinii de Ind se numara printre cele doar patru specii si subspecii de delfin de rau din lume care isi petrec intreaga viata in apa dulce, precizeaza sursa citata.
Se estimeaza ca aceste vietuitoare isi au originea in stravechea Mare Tethys, o mare masa de apa din era Mezozoica situata intre blocul continental Gondwana si supercontinentul Laurasia, inaintea aparitiei Oceanului Indian. Cand marea a secat, in urma cu aproximativ 50 de milioane de ani, acesti delfini au fost nevoiti sa se adapteze singurului habitat ramas — cursurile de apa.
Doar circa 1.100 de exemplare de delfini de Ind mai traiesc astazi in regiunile inferioare ale Fluviului Ind din Pakistan.
Numarul lor a scazut dramatic in urma dezvoltarii sistemelor de irigatii, la inceputul anilor ’30. In prezent, majoritatea delfinilor se afla pe o intindere de circa 1.200 de kilometri, iar populatia lor este divizata in grupuri izolate de sase baraje.
Acesti delfini s-au adaptat la viata in apele noroioase ale fluviului si sunt orbi. Pentru a naviga, ei se bazeaza pe ecolocatie, acest tip de orientare cu ajutorul ultrasunetelor ajutandu-i de asemenea sa comunice si sa vaneze prada care include creveti, somni si crapi.